drenaj yapımı

Drenaj Yapımı günümüzde oldukça önemli bir konu olarak çıkıyor karşımıza. Kuşkusuz su canlılık için hayati öneme sahip bir nimet.  Ancak herşeyde olduğu gibi suyuda amacına yönelik ve dengeli kullanmak çok önemli. Zira gereksiz, uygunsuz ve amacı dışında aşırı kullanım evlerde yapısal tesisata ve duvarlara zarar verebilmektedir. Bu nedenle söz konusu ortamlardan suyun profesyonel bir şekilde uzaklaştırılması gereklidir. Peki burada drenajın rolü nedir. Önce Drenaj Nedir ona bakalım;

Drenaj Nedir

Drenaj Nedir sorusuna kısaca; normal ya da sentetik olarak oluşturulmuş yollarla evlerde zarar oluşturan suyun bu ortamdan uzaklaştırılması için yapılan çalışmaların bütünü drenaj olarak adlandırılmaktadır. Drenaj işlemi sonrasında evlerde ya da benzeri tüm binalarda suyun sebebiyet verdiği bir zarar artık oluşmamaktadır. Dolayısı ile drenaj işlemi oldukça önemlidir. Yapıların uzun süre dayanabilmesi ve daha sağlam seviyeye gelmesi ancak Drenaj Yapımı ile mümkündür

İnşaat yada binaların zemininde su bulunması uzun vadede ciddi sorunlara sebep olacaktır. Özellikle kış mevsiminde zeminde donma yapan su hacim değiştirirerek çeşitli zararlar oluşturur. Tabi bunlar küçük değil aksine ciddi aksamalar olarak karşımıza çıkar. Durum bu seviyeye gelmeden önce Drenaj Yapılması esas olandır.

Drenaj Çeşitleri Nelerdir

Drenaj iki ana maddeye ayrılır. Bu ikiside aşırı suyun sebep olacağı zararları önlemek amacıyla uygulanır. Amaç yaşam alanlarının konforunu sağlarken aynı zamanda yapıların zarar görmesinide engellemektir.  İç drenaj ve dış drenaj şeklinde ikiye ayrılan bu metodlardan size uygun olanı tercihi edebilirsiniz.  Şimdi Drenaj Çeşitleri detaylarına bakalım.

İç Drenaj Nedir? Nasıl Yapılır?

İç drenaj daha çok dış drenajı imkanını olmadığı durumlarda yapılan drenaj modelidir. Özellikle binaların bodrum katlarında işleme konulan bu drenaj çeşidinde, bodrum katında çalışma başlatılarak minimum 2 metre derinlik 50 × 50 santim boyutlarında kuyu oluşturulur. Bu işlem sırasında harç kullanılmaz. Oluşturulan yapı moloz ve taş duvarla işlenir. Daha sonra sac yada beton bir kapakla kapatılır.

Çalışmanın bitiminden sonra kuyunun üstüne bir  su motoru yerleştirilip ucuna bir boru monte edilir. Bu borunun diğer ucu ise kuyuya aktarılan kısma takılır. Ancak kuyuda kalan boru kısmı asla kuyu tabanına tam olarak temas etmemeli. Arada en az  15-20 santimetrelik bir boşluk bırakıp ucuna süzgeç takılmalıdır. Böylece zeminden sızan su,  40-50 santimetre yükselince su pompası çalışacak ve su dışarı atılacaktır.

Dış Drenaj Nedir? Nasıl Yapılır?

Dış drenajın bina çevresinde uygulanan Drenaj çeşididir. Binanın temelinde 50-100 santimetre dışarıdan 30 ile 50 santimetre derinlikte kanal kazılır. Bu kanalın tabanına 20 santimetre çapında beton yerleştirilir. Kanal içerisine dengeli bir şekilde kil dolgu aktarılır.  Drenaj kanalının köşelerinden 50 x 50 santimetre ve kanal tabanından 15 x 20 santimetre aşağıdan bahçe yüzeyi yüksekliğinde beton bacalar oluşturulur. Kanalizasyona bağlanarak işlem tamamlanır.

Hizmetlerimizden yararlanmak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
ARIZA BİLDİRİM